Matthiesen 1913. II: 11

Nonnetit-Bastard.

Hjem: Dette fortræffelige Æble hører hjemme i Koldingegnen og er udbredt i hele det sydøstlige Jylland under dette Navn. Sorten er gammel. Efter alt at skønne, er det en Krydsning mellem Nonnetitte og Pigeon.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: mere end middelstor, i almindelig god Udvikling 61 mm, bred, 74 mm høj; Formen er nonnetitteagtig, kun noget mere spidst tilløbende mod Bægeret, Bugen sidder hen mod Stilken og den ene Side er altid stærkere udviklet. I gode År kan Frugten blive noget større end den største Figur. — Bæger: lukket eller halvåbent, Bladene lange, brede, but tilspidsede, bøjer indad, opad, undertiden med tilbagebøjede Spidser, er adskilte ved Grunden, svagt uldede; Hulen middeldyb, vid, omtrent glat, Hovedribberne spores egentlig først ned over Frugten; Tværsnit kantet. — Stilk: kort, tynd, grønlig, glat; Hulen næsten flad, vid eller snæver med lysebrun udflydende Rust. — Hud: hvidlig gul med smukt kraftig rødt i Stænk og Striber på Solsiden; Punkter store, lyst gråbrune med klar Hov, der i det røde kendes som forelleagtige lyse Pletter. Svag Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: større eller mindre i Omkreds, højt løgformet eller tenformet, snart næsten med lukket Akse, snart åbent som hos Nonnetitte, Rum store, svagt afrundede eller også tilspidsede mod begge Ender, Vægge sprængte; Kærner talrige, indtil 3 i hvert Rum, middelstore, brune, skarpt tilspidsede. — Bægerrør: en lille tragtagtig Kegle eller ren Tragt, Tråde omtrent midtstillede, Griffel halvkløvet, hvidfiltet på den sammenvoksede Del. — Kød: snehvidt, meget saftfuldt, sødt vinagtigt med svag Nonnetittearoma og tillige nogen Mandelsmag. — Modningstid: sidst i Oktober til temmelig langt hen på Vinteren. — Værd: meget god Bordfrugt, smuk Salgsfrugt. Smagen, Bægerrøret og Formen tyder på Sortens Herkomst.

NielsJuulM6.jpg Fig. 156. Nonnetit-Bastard.