Matthiesen 1913. II: 11
Nonnetit-Bastard.
Hjem: Dette fortræffelige Æble hører hjemme i Koldingegnen og er udbredt i hele det sydøstlige Jylland under dette Navn. Sorten er gammel. Efter alt at skønne, er det en Krydsning mellem Nonnetitte og Pigeon.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: mere end middelstor, i almindelig
god Udvikling 61 mm, bred, 74 mm høj; Formen er nonnetitteagtig, kun
noget mere spidst tilløbende mod Bægeret, Bugen sidder hen mod
Stilken og den ene Side er altid stærkere udviklet. I gode År kan
Frugten blive noget større end den største Figur. — Bæger:
lukket eller halvåbent, Bladene lange, brede,
but tilspidsede, bøjer indad, opad, undertiden med tilbagebøjede
Spidser, er adskilte ved Grunden, svagt uldede; Hulen middeldyb, vid, omtrent
glat, Hovedribberne spores egentlig først ned over Frugten; Tværsnit
kantet. — Stilk: kort, tynd, grønlig, glat; Hulen
næsten flad, vid eller snæver med lysebrun udflydende Rust. — Hud:
hvidlig gul med smukt kraftig rødt i Stænk og Striber på
Solsiden; Punkter store, lyst gråbrune med klar Hov, der i det røde
kendes som forelleagtige lyse Pletter. Svag Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus:
større eller mindre i Omkreds, højt løgformet eller tenformet,
snart næsten med lukket Akse, snart åbent som hos Nonnetitte, Rum
store, svagt afrundede eller også tilspidsede mod begge Ender, Vægge
sprængte; Kærner talrige, indtil 3 i hvert Rum, middelstore, brune,
skarpt tilspidsede. — Bægerrør: en lille tragtagtig Kegle eller
ren Tragt, Tråde omtrent midtstillede, Griffel
halvkløvet, hvidfiltet på den sammenvoksede Del. — Kød:
snehvidt, meget saftfuldt, sødt vinagtigt med svag Nonnetittearoma og
tillige nogen Mandelsmag. — Modningstid: sidst i Oktober til temmelig langt
hen på Vinteren. — Værd: meget god Bordfrugt, smuk Salgsfrugt.
Smagen, Bægerrøret og Formen tyder
på Sortens Herkomst.
Fig. 156. Nonnetit-Bastard.