Matthiesen 1913. II: 152

Svindingeæble.

Hjem: Sorten er ældre, den har hjemme i Svindinge syd for Nyborg. I Østfyn og på Langeland træffes den i mange Haver. Hvem, der har draget den frem, vides ikke.

Beskrivelse af Frugten:— Størrelse og Form: middelstor, 66 mm bred, 61—62 mm høj, bredt afstumpet rund eller afstumpet ægformet, Bug under Midten, den ene Side stærkere udviklet. — Bæger: lukket eller halvåbent, Bladene brede, snævrer hurtigt ind til en lang, fin, tilbagebøjet Spids, grønne, dunede, adskilte ved Grunden; Hulen flad, vid, Ribber små, uregelmæssige, taber sig på Randen, Tværsnit rundt. — Stilk: snart lang, tynd og kødfuld ved Grunden, snart kort og tyk; Hulen vid, flad med lidt lysebrun Strålerust. — Hud: meget tynd, guldgul med varmere Solside, der kan have Spor af rødt; Punkter brune med klar Hov, som på Solsiden oftest er rødlig. Svag Lugt. Fedtet. — Kærnes hus: smalt løgformet. Aksen vid, Rum afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Kærner lysebrune, skarpt tilspidsede, indtil 4 i hvert Rum, ofte løstliggende. — Bægerrør: en lille, bred tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, håret i Delingsstedet. — Kød: hvidt, saftfuldt, af forfriskende sød vinsyrlig Smag med nogen Aroma, bliver hurtigt brunt efter Snittet.— Modningstid: Oktober—November.—Værd: ret god Bordfrugt, god Torvefrugt.

StaubyM10.jpg Fig. 246. Svindingeæble.

Træet er hårdført og overmåde frugtbart.