Matthiesen 1913. II: 313
Rødraner.
Bornholmsk Sort, som er sendt af Lærer Harild i Bodilsker ved Nexø. »Rane« betyder i bornholmsk Mundart Stribe, deraf Navnet.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, 64—65 mm bred, 55—56
mm høj fra ældre Træer. — Form: afstumpet rund, Bug lidt
under Midten, den ene Halvdel oftest stærkere udviklet. — Bæger:
åbent, Blade brede, lange, står lige op, bøjer udad, glatte,
adskilte ved Grunden; Hulen mere end middeldyb, snæver eller middelvid.
Ribber ubetydelige, Tværsnit rundt. — Stilke kort eller middellang, kraftig,
glat; Hulen middeldyb, vid med gråbrun Strålerust. — Hud: lysegul,
omtrent hele Frugten er overstænket og stribet af et smukt mørkt
karmoisinrødt, som næsten dækker Solsiden, dog skinner Grundfarven
igennem; Punkter spredte, fine med bred Hov, ses ikke meget. Svag Lugt. Fedtet.
— Kærnehus: løghjerteformet. Aksen middelvid, Rum afrundede opad,
but eller rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, én bred,
ægformet Kærne i hvert, den bliver hurtigt grå i Luften. —
Bægerrør: en bred, afskåret eller grydeformet Kegle, Tråde
midtstillede, Griffel 2/3 kløvet, glat. - Kød: hvidt, saftigt,
af god, krydret, sød Vinsmag. — Modningstid: December—Januar. — Værd:
god Bordfrugt og meget smuk Salgsfrugt.
Fig. 348. Rødraner.