Matthiesen 1913. II: 287

Bedstefars Æble.

Hjem: Sorten er gammel, har hjemme i Sydfyn på Herregården Rødkilde mellem Fåborg og Svendborg og er nu udbredt i Hjemegnen. En tidligere Ejer af nævnte Gård, Hr. Lange, yndede Sorten meget, hvorfor den af hans Børnebørn blev kaldt Bedstefars Æble, og dette Navn har den beholdt efter den Tid. Frugten har jeg modtaget fra Gartner Leonhardt i Fåborg.

Tillag3M1.jpg
Fig. 330 Bedstefars Æble.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: lille til middelstor, i almindelig god Udvikling fra Halvstamme 59 mm. bred, 54 mm. høj. — Form: er snart lidt afplattet rund, snart lidt mere afstumpet kegleformet, Bug under Midten, den ene Side lidt stærkere udviklet— Bæger: lille, lukket, Bladene grønne svagt uldede, støder tæt sammen med Spidserne; Hulen forholdsvis dyb, middelvid, Ribber ubetydelige, enkeltvis dog lidt skarpe indenfor og på Randen, Tværsnit omtrent rundt. — Stilk: kort eller middellang, tynd, træet, rødlig, glat, en enkelt Gang også en Knort; Hulen dyb, snæver, kun med ubetydelig brun Strålerust. — Hud: blank, lyst grønlig gul, oftest omtrent helt dækket af et smukt mørkt karmoisinrødt, hvori spores mørkere Flammer, i Udkanten Stænk; Punkter spredte, fine med bred Hov, ses næsten ikke; enkelte lange Rustfigurer kan træffes, men er ikke almindelige. Ingen Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: lille, rundt løgformet. Aksen middelvid, Rum lukkede, stærkt tilspidsede opad, rundt eller næsten but tilspidsede nedad, Vægge svagt sprængte, én lysebrun, langt tilspidset Kærne i hvert. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde lidt under midtstillede, Griffel meget kortkløvet, tæt filtet på den sammenvoksede Del. — Kød: hvidt, meget saftfuldt, lidt fast, af godt krydret fin Vinsmag. — Modningstid: Januar til langt hen på Vinteren. — Værd: meget smuk og god Bords og Salgsfrugt, et rigtig Juletræsæble!

Træet har en lidt spinkel Vækst, det vil, efter Hr. Leonhardts Udsagn, ikke beskæres. — Årsskud: tynde, violetbrune, lidt knæede. — Bladknopper: rundt kegleformede, dunede, Knopskællene slutter ikke ganske. — Blade: middels store, ægformede med lang udløbende Spids, fint rundt savs takkede, mørkegrønne, brunt dunede eller fint filtede på Undersiden; Bladstilke middellange, tynde, mørkerøde; Aksels bladene store, lancetformede. — Frugtknopper: store, afrundet ægformede med mørkebrune, næsten glatte Knopskæl.