Matthiesen 1913. II: 291
Flaskehalser.
Bornholmsk Sort. Modtaget fra Lærer Harild, Bodsliker ved Nexø.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: stor, 74 mm bred, 77 mm høj.
— Form: smukt bredt afstumpet kegleformet eller næsten valseformet, Bug
nærmest Stilken, den ene Side stærkere udviklet. — Bæger:
lukket eller halvåbent. Blade svagt dunede, [bøjer lidt indad,
er adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb, middelvid. Ribber indenfor Randen
små, store ned over Frugten, altid ulige store, Tværsnit stærkt
kantet, ofte næsten firkantet. — Stilk: kort, tyk, kødfuld, håret,
enkeltvis længere; Hulen flad, vid, kun med Spor af Rust. — Hud: gul,
Solsiden med meget tynd, glat rød Dækfarve, som også ofte
mangler; Punkter få, fine med smal Hov. Svag Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus:
tenformet, Aksen vidt åben som hos Nonnetitte, Rum små, rundt tilspidsede
mod begge Ender, Vægge sprængte, stærkt filtede, Kærner
få, meget små. — Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede,
Griffel 3/4 kløvet, filtet på den sammenvoksede Del. — Kød:
hvidt, saftigt, marvet, af svag vinagtig Smag. Modningstid: November—Januar.
— Værd: god Torve-og Husholdningsfrugt.
Fig. 333. Flaskehalser.