Soesmarkæble.

Det gamle Modertræ står i et Markhegn ikke langt fra Vejen mellem Soesmark og Majbølle (Nordøstlolland). Planteskoleejer Otto Nielsen, Guldborghave har taget Sorten i Formering.

Beskrivelse af Frugten. —Størrelse og Form: stort til meget stort, bredt afstumpet kegleformet, 90—94 mm br„ 80 mm h., Bugen snart på, snart under Midten, begge Halvdele omtrent éns udviklede; er altid lidt bulet. — Bæger: lille, lukket, Bladene grønne, svagt uldede, lidt adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb til dyb, middelvid til snæver; Ribber uligestore, snart næsten flade, snart lidt mere fremtrædende, ses ned over Frugten, Tværsnit meget kantet. —Stilk: kort, tyk; Hulen dyb, snæver med mørkebrun Strålerust. — Hud: lysegrøn med gul Tone, Solsiden med tynd brunligrød Dækfarve uden Striber eller Stænk; Punkter spredte, mørke med smal Hov. Svag eller ingen Lugt. svagt fedtet. — Kærnehus: lille i Omkreds, smalt løgformet. Aksen vid, Rum rundt tilspidsede opad, tilspidsede nedad. Vægge lidt sprængte, 2-3 violetbrune, trinde Kærner i hvert. — Bægerrør: en bred Kegle, Tråde midtstillede, Griffel lang, dybtkløvet, svagt håret. — Kød: hvidt med grøn Tone, bliver hurtig brunt efter Snittet, marvet, af svag vinsyrlig Smag. — Modningstid: sidst i September til først i November. — Værd: Køkken- og Torvefrugt.

Fig. 488. Soesmarkæble.